מהן פראפונקציות?
פראפונקציה (פרא-פונקציה) היא פעולה לא תפקודית. בתוך המושג פראפונקציה כלולים כל ההרגלים או הפעילויות האוראליות שלא משמשים לצורך תפקוד פיזיולוגי אמיתי, כלומר התנהגויות לא אמיתיות של מערכת הלעיסה (לעיסה, בליעה, דיבור ונשימה).
פראפונקציה (פרא-פונקציה) היא פעולה לא תפקודית. בתוך המושג פראפונקציה כלולים כל ההרגלים או הפעילויות האוראליות שלא משמשים לצורך תפקוד פיזיולוגי אמיתי, כלומר התנהגויות לא אמיתיות של מערכת הלעיסה (לעיסה, בליעה, דיבור ונשימה).
יש די הרבה כאלה, אולי תופתעו לדעת שגם לכם יש הרגל כזה ברשימה:
ההרגלים האלו מתרחשים בדרך כלל בזמן שאנחנו ערים, חריקה והידוק שיניים בערות או בשינה (ברוקסיזם) איננה מוגדרת כפראפונקציה אלא כפעילות שרירית לא רצונית שיכולה להתרחש בערות או בזמן שישנים והיא בעלת פוטנציאל רב לגרום לכאבי פנים ולנזקים חמורים לשיניים כפי שנסביר בהמשך.
פעילות פראפונקציונלית נפוצה מאוד באוכלוסייה וברוב המקרים היא לא גורמת נזק. הדבר הזה נכון כל עוד הכוחות המופעלים על-ידי אותם הרגלים לא חורגים מיכולת הספיגה של המבנים עליהם מופעלים הכוחות הללו (השיניים, מפרק הלסתות, שרירי הלעיסה), כאשר האיזון הזה מופר יש לנו בעיה.
הנזקים האפשריים של חריקת שיניים כוללים הרס המשנן (מערכת השיניים) או שיקומים פרותטיים (כתרים, גשרים, תותבות), דחיפת לשון שיכולה לפתוח את המנשך או ליצור רווחים בין השיניים הקדמיות במטופל שכבר סיים טיפול אורתודונטי (יישור שיניים), הידוק שיניים היכול לגרום לכאב מתמשך ולהגביל את פתיחת הפה. ככלל, הרגלים אוראליים עלולים להביא להיווצרות הפרעות תפקודיות במערכת הלעיסה(Temporo Mandibular Disorders).
אם גם אתם אימצתם מנהג או הרגל שכזה, דעו כי מומלץ להימנע מביצוע הרגלים אוראליים כי לכל אחד יכולות ספיגה שונות ואי אפשר לצפות מראש מתי הגוף שלנו ייכנע. ההרגל הרע נעלם לרוב כאשר הגירוי מפסיק להיות פעיל, אך הוא עלול להפוך לכרוני ולגדול בעוצמה תוך שאנחנו ממשיכים לבצע אותו. בתנאים כאלו, הפעילות הזאת יכולה להיות הרסנית ולהוות בעיה טיפולית קשה ומתסכלת למטופל ולרופא כאחד.
האבחון והגמילה מהפראפונקציות נחשבים קשים מפני שאת רוב הפראפונקציות אנחנו מבצעים ברמה לא מודעת ולעיתים אפילו מפיקים מהן הנאה. כשרופא שיניים רוצה לאבחן פראפונקציות הוא נדרש לסבלנות רבה מצידו ומצד המטופל. לפעמים הוא יבקש מהמטופל לערוך יומן מפורט של הפעילויות היומיות שלו והכאבים אותם הוא חווה: זמני הופעתם והעוצמה שלהם. כך הוא מקווה להביא את ההרגל המזיק לתודעה של המטופל, במקרים רבים הדרך לטיפול בבעיה היא המודעות לעצם הביצוע של הפראפונקציה, זה ובהמשך יש למצוא חיזוק חיובי שיתגבר על היצר לביצוע ההרגל.
אחרי האבחון הרופא בונה תוכנית טיפול ייחודית למטופל בהתאם לבעיה שהתגלה, מידת החומרה שלה והמצב הרפואי האישי שלו.
פרופ' אפרים וינוקור הוא אחראי על תחומי כאבי פנים, הפרעות במנגנון הלעיסה והפרעות שינה דנטלית ברשת מרפאות כללית סמייל
כדי לטפל בפראפונקציות יש לפנות לרופא השיניים שיאבחן מהו ההרגל המזיק ויציע תוכנית טיפול שתעזור להתמודד.
באתר: מזמינים תור אצל רופא השיניים באתר או באפליקציית כללית
בווטסאפ: סמסו לנו
בטלפון: חפשו מרפאת כללית סמייל לפי אזור או סוג טיפול שמעניין אתכם