האם מחלת הסוכרת גורמת למחלות חניכיים ודלקת חניכיים כרונית, או שמא מחלות החניכיים מפריעות לאיזון מחלת הסוכרת ומחמירות את מצב המטופל. זו שאלה שרופאים ואנשי מקצוע מתלבטים בה.
לחולה הסובל מרמות סוכר גבוהות בדם בעקבות מחלת הסוכרת, יש רמה גבוהה של סוכרים גם ברוק. סוכרים אלו, תורמים לתזונה של מושבות חיידקים הנקראים הרובד החיידקי (פלאק) מסביב לחניכיים, וההתרבות שלהם מובילה לעששת ולמחלת חניכיים שביטויה הוא דלקת בחניכיים. מחלות חניכיים אלו גורמות לחניכיים להיות נפוחות ולדמם, ועם התקדמות המחלה לאובדן העצם ורקמה התומכות בשן. התערערות התמיכה בשן עשויה להוביל לאובדן שן – בתסריט הזה, המקור לאשמה הוא בסוכרת.
במקביל, מחקר שבוצע לאחרונה מראה, כי לחולה שיש לו מחלת חניכיים הנוצרת מסיבות שונות (למשל חוסר בביקורים סדירים אצל רופא שיניים, אי הקפדה על היגיינת פה, אכילה מרובה של ממתקים, עישון ועוד), יש סיכוי גבוה להחמיר את מחלת הסוכרת. מצב זה, נובע, כנראה, בגלל שמחלת החניכיים מגבירה את הזיהום בגוף, שסובל ממערכת חיסונית חלשה בעקבות הסוכרת, ומקשה על בקרת רמת הסוכר בדם. הסיכוי של סוכרתי להיות מאוזן גבוה פי 6 כאשר מצב הפה תקין ואין עדות למחלת חניכיים.

שלב אחר שלב: המדריך המלא לשמירה על היגיינת הפה
מחלות חניכיים עלולות להשפיע גם על מצבים ומחלות נוספות. לדוגמה: אוסטאופורוזיס, שיטיון (דמנציה), לידה מוקדמת או לידה במשקל נמוך. מחקרים מראים כי נשים הסובלות ממחלות חניכיים נמצאות בסיכון של פי 7 ללידה לפני הזמן.
אם כך ניתן לקבוע כי הקשר בין מחלות כלליות לרבות סוכרת ומחלות של חלל הפה הוא קשר ישיר ולאו דווקא קשר של סיבה ותוצאה. כאן ניתן לראות את חשיבות רופא השיניים או השיננית כאנשי מקצוע רפואיים שיכולים לאבחן לראשונה מחלות כלליות. בשנים האחרונות אכן ניתן דגש במוסדות הלימוד השונים לרופאי שיניים ושינניות על אבחון וגילוי מחלות כלליות הנותנות ביטוי בתסמינים בחלל הפה.