חלל הפה הוא השער לפנים הגוף, האופן שבו נשמור על בריאות הפה והשיניים קובעת חלק נכבד מהבריאות הכללית של האדם. רופאי העור מקפידים לבדוק את העור שמשמש כשכבת מגן לאיברים הפנימיים. רופאי אף-אוזן-גרון בודקים את הפנים, ומי שאחראי על השיניים והחניכיים הם רופאי השיניים. מה שנותר ללא השגחה הוא דווקא חלל הפה – הלשון, הריריות והחך, כך מסתבר, "נופלים בין הכיסאות" ולא תמיד נבדקים בקפדנות מספקת.
הפה הוא גם השער למערכת העיכול. אל חלל הפה מכניסים מדי יום: אוכל, משקאות, אוויר וגם חיידקים ומזהמים שונים. מערכת שיניים תקינה מאפשרת ללעוס את המזון ומונעת כאבים ובעיות אסתטיות. לעומת זאת, אם המזון לא נלעס ולא נבלע, המזון לא ייספג כראוי. הרוק המופקד על ניקוי ופירוק חומציות ושאריות מזון עושה עבודה נכבדה, אבל זה לא מספיק.
בחלל הפה ובעיקר בכזה הסובל מהיגיינה לקויה עלולים להתפתח גידולים שונים, פצעים וכיבים ושיניים חדות או שבורות עלולות לשרוט את הלחיים, הלשון והחך וליצור פצעים ודלקות. כל אלה, יגרמו מן הסתם כאבים ואי נוחות, בעיות לעיסה, בליעה ועיכול, אבל לא רק. גם גידולים עלולים לצמוח בחלל הפה ואלה, עשויים להתברר לעיתים גם כסרטניים.
בעשורים האחרונים, בזכות בדיקות מוקדמות וטיפולי מניעה, הצטמצמו אחוזי התמותה ממחלת הסרטן באופן משמעותי. אלא שדווקא בכל הנוגע לסרטן הפה, נותרו אחוזי התמותה גבוהים ושיעורי ההישרדות לחמש שנים עומדים על פחות מ-50%. הסיבה נעוצה בדרך כלל באבחון מאוחר של המחלה, בשל העובדה שחלל הפה לא נבדק כאמור באופן קבוע כחלק משגרת בדיקות תקופתיות.