הלבנת שיניים או למעשה הבהרה שלהן הפכה לטרנד לוהט, ולא סתם - אין כמו חיוך הוליוודי. מהן 3 השיטות הפופולריות להבהרת שיניים ואיך תעשו זאת נכון. מדריך
חיוך שחושף שיניים יפות ובהירות לא רק מעניק לנו מראה מצודד, אלא גם מחזק את הביטחון העצמי שלנו. בעבר הלבנת שיניים הייתה כרוכה בהוצאה לא מבוטלת, אך במהלך השנים האחרונות עלות הלבנת שיניים פחתה בצורה ניכרת – וכך הפכה לטרנד לוהט. הוליווד זה כאן.
אבל לפני הכל – הבהרה קטנה וחשובה: המונח "הלבנת שיניים" הפך לפופולרי בקרב הציבור הרחב, אבל בשפה המקצועית של רופאי השיניים המונח הנכון והמדויק הוא "הבהרת שיניים".
מה בעצם ההבדל? הבהרת שיניים לא מלבינה את השיניים, אלא רק מבהירה אותן. כלומר, בניגוד להבטחות בפרסומות הנוצצות – הבהרת שיניים באמצעות שימוש חומר פעיל לא תמיד מאפשרת להגיע לשיניים לבנות לחלוטין, והכל תלוי בצבע השיניים הטבעי. איך זה בדיוק מתבצע? על כך בהמשך.
לעומת הלבנת שיניים, אפשר לבחור באפשרות היקרה והמורכבת יותר של ציפוי לשיניים, שבה מדביקים ציפוי חרסינה על גבי השן, וכך היא יכול להיות לבנה לחלוטין – ללא כל קשר לצבע הטבעי שלה.
החלק החיצוני של השן מכונה "אמייל", והוא שקוף ברובו. החלק הפנימי של השן מכונה "דנטין" (שנהב השן), וצבעו צהבהב. לאורך השנים האמייל נשחק ושכבת הדנטין מתעבה, וכך השיניים מצהיבות ומשנות את צבען הפנימי באופן טבעי.
גורמים נוספים לשינוי צבע השן הם:
מה שקורה הוא שהפיגמנט "נלכד" בשכבת החיידקים שמצויה על גבי השן, וגורם לשינוי צבעה. כשמדובר על שתייה לעיתים ניתן למנוע את השפעת הפיגמנט על צבע השן באמצעות שימוש בקשית שמעבירה את הנוזל ישירות אל הלוע, וכך היעדר מגע הנוזלים עם השיניים מונע את שינוי הצבע שלהן, אך קשה מאוד לשתות עם קש משקאות חמים כמו קפה או תה.
בנוסף קיימת תופעה של חיידקים המתיישבים על השן ולמרות שאינם גורמים לעששת או למחלת חניכיים הם פוגעים במראה והחיוך. החיידקים האלה הנקראים חיידקים כרומטוגנים ומאופיינים בקליטת צבענים מהמזון וכך נצבעות השיניים בנקודות כהות בצבע שחור או חום ולעיתים נדירות גם כתום או ירוק.
מחלות שונות, כמו גם שימוש בתרופות בגיל צעיר מקבוצת האנטיביוטיקה טטראציקלין או מינוצקלין, עלולים לגרום להכתמת המשנן הקבוע בזמן היווצרות השן, עוד לפני בקיעתה. מחלת חום קשה לילד עלולה במקרים מסוימים לגרום לחוסר מינרל בשן, שיוצר כתמים לבנים בדומה לכך פגיעה בהתפתחות השיניים יכולה להיגרם גם בעת ההריון כאשר האם חולה וסובלת מחום גבוה וכך גם מחלת חום גבוה בשנים הראשונות של התינוק.
מאחר שסוגי תרופות מסוימים שנוטלת האימא במהלך הריון עלולות לגרום להופעת פסים חומים או אפורים על השיניים, נמנעים כיום מלתת לנשים הרות תרופות שונות, בהן טטרציקלין ומינוציקלין.
כיום יש שלוש שיטות מובילות להבהרת השיניים:
הלבנת שיניים במרפאה
במרפאת השיניים אנחנו מנסים להשיג תוצאה מהירה ובשעה לבצע "קפיצת מדרגה" בגוון השן. נשתמש בחומר פעיל בריכוז גבוה יותר ו"נשפעל" את החומר הפעיל לקבלת תוצאה מהירה בעזרת באמצעות מקור אור או לייזר, אלה יעבירו אנרגיה אל החומר הפעיל ובכך נאיץ את פעולת הבהרת השיניים. מאחר ומדובר בריכוז חומר פעיל גבוה יחסית, נדרש בידוד מוקפד של אזור החניכיים כדי להגן על הרקמות הרכות מכוויה. קיימת חשיבות רבה לטיפול על-ידי רופא שיניים מנוסה, שעושה שימוש בחומרים דנטליים איכותיים המצויים תחת פיקוח משרד הבריאות.
היתרון בביצוע הלבנת שיניים במרפאה הוא השגחתו של רופא השיניים, וכן שימוש בחומר בריכוז גבוה יותר – מה שמקצר את זמן הטיפול.
הבהרת שיניים פנימית
זו הבהרה שנעשית במצבים בהם השיניים איבדו את חיותן כתוצאה מטראומה או מטיפול שורש קודם, וצבען השתנה. במהלך הטיפול, מוחדר החומר הפעיל אל תוך השן, ונאטם עם שחזור לפרקי זמן שונים בהתאם לצורך.
הבהרת שיניים ביתית
רופא השיניים יוצר סד מותאם ומדויק לשיני המטופל. בתוך הסד המטופל מניח את החומר הפעיל. המטופל נדרש להרכיב את הסד על גבי השיניים, כך שנוצר מגע הדוק בין החומר לשן ומכאן חשיבות הסד המותאם שיוצר רופא השיניים, הסד יורכב למשך שעה עד שעתיים ביום, או במהלך הלילה. למעשה ככל שחולף הזמן החומר הופך לפעיל פחות ועיקר פעילותו היא במחצית השעה הראשונה.
מאחר ומדובר בטיפול ביתי שנעשה במהלך צפייה בטלוויזיה או נהיגה ארוכה בפקקים, ניתן לבצע את התהליך לכל לסת בנפרד, וכך ניתן יהיה לזהות את מידת שינוי גוון השיניים על פי הפער בין גוון השיניים בלסת שטופלה הראשונה מול הלסת שלא טופלה.
החומר הפעיל לשימוש ביתי הוא בריכוז מתאים למטופל ולטיפול, ולכן דורש טיפול של שבועיים עד מספר שבועות תלוי בגוון הבסיסי של השיניים ובתכונות השן. החומר הפעיל יימסר למטופל במרפאת שיניים, בהשגחת רופא שיניים ובמרפאה שנמצאת תחת פיקוח משרד הבריאות.
הגוון של השיניים ממשיך ומשתנה כל הזמן ולכן לאחר כמה שניים יש צורך לחזור על פעולת ההבהרה. טיפול בייתי בסד מאפשר לקבל שוב חומר פעיל מרופא השיניים ולחזור ולהבהיר את השיניים בקלות יחסית.
טיפול ביתי בדרך כלל ייקח שבועיים עד חודש ואף קצת יותר בהתאם לגוון הראשוני של המשנן ומידת כהותו. מקובלת פגישת מעקב שבועית עם רופא השיניים. טיפול מרפאתי הרבה פעמים מלווה בהמשך טיפול בייתי קצר בעזרת סד ופגישות מעקב בהתאם עם רופא השיניים.
ד"ר חגי סלוצקי, הרופא הראשי של כללית סמייל
אין צורך לשנות משהו בהרגלי התזונה לפני טיפול שיננית, אך מומלץ לפני כל הגעה למרפאת השיניים לצחצח את השיניים ולנקות את הפה במי פה.
במקרה בו יש כתמים ופיגמנטציה חיצונית על השיניים, בעקבות צריכה קבועה של קפה ותה או חיידקים שנצמדו לשן, לפני שמתקדמים לביצוע הלבנת שיניים מומלץ קודם לבקר אצל השיננית, שכן ייתכן שדי בכך כדי להיפרד לשלום מהכתמים. אצל השיננית מתבצע גם סילוק רובד החיידקים, המכונה "פלאק", שעלול גם הוא לגרום לשיניים להצהיב. לא נבצע טיפול להבהרת שיניים אם החניכיים מודלקות ומדממות ולכן גם מסיבה זו, טיפול שיננות יקדים כל טיפול לבהרת שיניים.
פחד מרופא השיניים או ביקור במרפאת שיניים הוא תופעה ידועה, אך יש מה לעשות – הכנו לכם מדריך מיוחד שמסביר כיצד להתמודד עם פחד מרופא השיניים.
ניתן להזמין תור אונליין באפליקציית כללית ובאתר כללית. ניתן גם להתקשר למרפאה הקרובה אליכם ולהזמין תור.
בזמן ולאחר הטיפול אסור לשתות או לאכול מאכלים צובעים כמו רימונים, סלק, תה, קפה, יין או קולה וכדומה.
יש להימנע ממאכלים צובעים לפחות עוד 3 שבועות ואם אפשר 6 שבועות לאחר תום הטיפול.
מעבר לכך אין שום הגבלה נוספת על אכילה או על פעילות כלשהי.
רגישות של המשנן עלולה להיווצר אחרי טיפול, במיוחד לאחר טיפול מרפאתי המשתמש בריכוזים גבוהים של החומר. הרגישות תעבור לאחר מספר ימים ודרך כלל אינה דורשת משככי כאבים.
ברגישות במהלך טיפול ביתי אפשר לטפל על ידי הורדת ריכוז חומר הטיפול. זה יאפשר לנו להגיע לאותה תוצאה אך בזמן ארוך יותר וללא רגישות בשיניים.
עם תום הטיפול להבהרה והגעה לגוון רצוי אפשר לבצע טיפולי פלואוריד להוריד את רגישות המשנן ולשפר את עמידות השן וחזרת האמייל של השן לתקינות מלאה.
לקביעת תור לייעוץ עם רופא לחץ כאן