סוגי הסדים ברפואת השיניים
בין אם אתם מתמודדים עם שחיקת שיניים, נחירות או דום נשימה בשינה, ובין אם אתם זקוקים להגנה על השיניים בזמן פעילות ספורטיבית – סד דנטלי יכול להיות פתרון מצוין. כדי להבטיח את יעילות והצלחת הטיפול יש להתאים אישית את הסד והשימוש בו לכל מטופל ומטופלת. במדריך הזה ריכזנו לכם את כל סוגי הסדים השונים בהם עושים שימוש בכללית סמייל וההסברים עליהם ועל השימוש בהם.
סדים סגריים (סדי לילה) שימושים ומטרות
חלק משמעותי מכאבי הראש הפנים והבעיות שבהן נתקלים במשך היום ניתן לפתור בלילה – בזמן השינה. סד לילה הוא פתרון מצוין למגוון בעיות – דום נשימה בשינה, נחירות, חריקת שיניים, הידוק שיניים והפרעות תפקודיות במערכת הלעיסה, בעיות מבניות בפנים ועוד.
הסדים הסגריים הם מתקנים עשויים אקריל (חומר פלסטי) שאותם מתקינים באחת הלסתות. הסד בנוי להתאים לשיניים של הלסת הנגדית בזמן סגירת הפה או למנוע חיכוך של השיניים. הסד הוא הטיפול הנפוץ ביותר לטיפול בהפרעות תפקודיות במערכת הלעיסה. אם אתם סובלים מכאבים בשרירי הלעיסה (במיוחד אם הכאב מופיע מהתעוררות משנת הלילה) – דעו כי זה התסמין שהסד יודע לטפל בו ביעילות הגבוהה ביותר, במיוחד אם אתם גם חורקים שיניים בלילה. אלו סדי הלילה, מיד נרחיב על כל סוג. אך זה לא הכל…
אפשר גם ביום – סדי ספורט להגנה ושיפור ביצועים
לברון ג'יימס, לוקה דונצ'יץ' ואפילו מייקל ג'ורדן בתקופת השיא שלו – כולם ספורטאים מדהימים שהמשותף להם – שמירה על השיניים ושאיפה להשתפר כל הזמן. איך עושים את זה? עם שני סדים דנטליים מיוחדים לספורטאים – אחד מציע הגנה על השיניים מפני מכות וטראומות והשני מציע מנח אופטימלי לפה שמאפשר למנוע נעילה של לסתות ומציע מעבר אוויר משופר שישדרג גם את הביצועים.
יתרונות והצלחה בטיפול בסד
כדי להפוך את הטיפול בסד למוצלח חשוב להקפיד על שלושה כללים בסיסיים:
- על הרופא לבחור את הסד המתאים למצב הספציפי
- הרופא צריך להכין סד אישי ולאזן את הסד בפה של המטופל בצורה מיטבית
- מטופלים – שתפו פעולה והרכיבו את הסד בדיוק לפי הוראות הרופא
לטיפול באמצעות סד כמה וכמה יתרונות ההופכים אותו לטיפול יעיל:
- מדובר בטיפול לא חודרני והפיך – אם הוא לא עובד אפשר לנסות טיפול אחר בלי שנגרם נזק.
- מדובר בטיפול יעיל – סיכום של מחקרים העלה שטיפול בסד מקל על התסמינים ב-70% עד 90% מהמקרים.
- כפי שכבר הסברנו קיימים לפחות ארבעה סוגים של סדים טיפוליים. הנפוצים ביותר הם: הסד הסגרי המייצב ("סד הלילה") והסד הרך.
סד לילה ללסתות
הסד המייצב או סד הלילה ידוע גם בכינוי "סד מרפה שרירים", וזה גם הייעוד שלו – לייצר הרפיה ולהפחית כאב שמקורו בשרירים. זהו הסד הנפוץ ביותר לטיפול בהפרעות תפקודיות במערכת הלעיסה. הסד המייצב לרוב מותאם ללסת העליונה, אם כי ניתן גם להתאים אותו ללסת התחתונה במידת הצורך. הסד מספק סגר אופטימלי למתרפא ויציבות למפרק הלסת.
שחיקה של השיניים במהלך השינה, המכונה "ברוקסיזם" (חריקת שיניים), עלולה לגרור כאבים עזים במפרק הפה ובשרירי הלסתות, כאבי ראש עזים ועייפות ובמקרים קיצוניים לגרום לשבירת חלק מכותרות השיניים, סדקים בשורשי שיניים או ללסת תקועה. סד לילה עשוי מחומר קשיח או רך ורופא השיניים מתאים אותו למטופל באופן אישי. סד לילה מותח מעט את שרירי הלעיסה, מונע את ההתכווצות שלהם וכך גם את השחיקה ויצירת הלחץ על האזור כולו. המטופל מרכיב את סד הלילה לפני השינה, ישן בנינוחות וקם רענן ונינוח.
הסד מומלץ לטיפול במצבים כמו: חריקת שיניים לילית (ברוקסיזם), כאבים בשרירי הלעיסה וכאבים במפרק הלסת.
סד לילה לקשיי נשימה
מתעוררים אחרי 8 שעות שינה ועדיין מותשים? קבוצה נוספת של מטופלים הנזקקים לסד לילה היא של מטופלים שמסיבות של עודף משקל או בעיה במבנה הפנים, סובלים מהפרעה בדרכי הנשימה בזמן השינה העשויה להתבטא בנחירות, אף סתום, בנדודי שינה (אינסומיה בשפה הרפואית) ואף בהפסקת הנשימה בשינה (התופעה נקראת גם "דום נשימה בשינה") כל ה"יופי" הזה יכול להתרחש 80-70 פעמים בלילה. מטופלים הסובלים מהתופעה עלולים להירדם בזמן נהיגה או במהלך פעילות במשך היום, עקב העייפות, ואף נמצאו כבעלי שכיחות גבוהה יותר לדום לב.
אחד הפתרונות היעילים והנוחים לכך הוא סד לילה שמקדם מעט את הלסת התחתונה ופותח את מעברי האוויר וזה מפסיק את דום הנשימה ולא פחות חשוב את הנחירות (בני ובנות הזוג בוודאי יגידו תודה). חשוב להקפיד ולהכין את סד הלילה בהתאמה אישית אצל רופא שיניים מומחה בתחום.
הסד הדנטלי נגד נחירות הוא מכשיר נשלף ("פלטה" דומה לזו של יישור שיניים) שמותאם לשתי הלסתות של האדם. קיימים סוגים רבים של התקנים: סדים העשויים מקשה אחת והתקנים נפרדים עבור כל לסת שמחוברים ביניהם במנגנונים מתוחכמים מיוחדים. רובם המכריע של ההתקנים הללו מקדמים את הלסת התחתונה, וכך מושכים קדימה את הלשון ופותחים את דרכי האוויר באזור בסיס הלשון והלוע. השימוש בסד כזה הוא לזמן השינה בלבד והוא מאפשר נשימה תקינה ומניעת התופעה של דום הנשימה בשינה.
סד הגנה בספורט
סד הגנה לילדים ולמבוגרים, חשוב מאוד בעיקר לאלה העוסקים בפעילות ספורטיבית. את הסד העשוי חומר פלסטי גמיש וקשיח, מלבישים על השיניים לפני הפעילות הספורטיבית, למשל משחק כדורגל, כדורסל, רכיבה על אופניים רגילות או חשמליות, סקייטבורד, אגרוף וכדומה, ומשמש כמגן מצוין למניעת חבלות בשיניים.
בדומה לקסדה לראש ומגני ברכיים – חשוב מאוד גם להגן על השיניים ולמנוע בכך שנים של כאב וטיפולים מיותרים. הדבר רלבנטי אף יותר בקרב ילדים צעירים שהשיניים הקדמיות הקבועות צמחו זה לאחרונה והם בעלי מראה "שיני הארנבת" – שבו השיניים בולטות מהפה כשהלסת והפנים עוד קטנים, הדבר מצריך זהירות מיוחדת בפני שבירת שיניים.
בארצות הברית, ניתן לראות את שחקני ה-NBA או ה-NFL, כשסד בפיהם במהלך המשחק שמונע חבלה בשיניים ממרפק לא רצויה לפנים. להמשך הכתבה
איך פונים לטיפול?
ניתן להזמין תור אונליין באפליקציית כללית ובאתר כללית. ניתן גם להתקשר למרפאה הקרובה אליכם ולהזמין תור.
כמה עולה הטיפול?
המחיר משתנה ותלוי בסוג הביטוח שיש לכם – עם אלו לקוחות כללית, כללית מושלם וכללית מושלם פלטינום.