ביקור קבוע אצל שיננית עשוי למנוע דלקת חניכיים, ריח רע מהפה, נסיגת חניכיים וספיגת העצם שסביב השן. איך נראה ביקור אצל שיננית, מה ההבדל בין שיננית לרופא שיניים ומתי יש צורך בסדרת טיפולים לעומת ביקורים שגרתיים. מדריך
טיפול שיננית מהווה מרכיב משמעותי במניעת דלקות חניכיים ובהפחתתן ונועד לשמור על בריאות הפה והשיניים, אך חשוב להבין שלפני הכול זהו טיפול מניעתי משמר, שנועד לשמור על בריאות הפה והשיניים. השיננית מבצעת ניקוי עמוק של השיניים ולכן כדאי לבצע אותו גם אם אין לכם שום בעיה בחלל הפה – מומלץ לבצע טיפול לפחות כל שישה חודשים (פעמיים בשנה).
אך אם אתם סובלים מדלקות חניכיים או מבעיות נוספות בחלל הפה – יש להגביר את תדירות הטיפולים כדי להבטיח הגנה על הפה והשיניים. במקרים אלו חשוב להתייעץ עם רופא שיניים או השיננית לגבי תדירות הטיפולים הנדרשת.
דלקת חניכיים היא מצב נפוץ שרובנו נסבול ממנו בשלב כזה או אחר במהלך חיינו. בדרך כלל היא אינה מסוכנת וחולפת לאחר זמן מה, אך כאשר מתעלמים ממנה ומזניחים אותה – היא יכולה להימשך גם שנים ארוכות ולגרום לנסיגת חניכיים, להרס העצמות שתומכות בשיניים ובשלב מאוחר יותר אף לאובדן השיניים עצמן. מצב כזה נקרא "מחלת חניכיים" ובמהלכו צפויים גם להופיע כאבים ברמות משתנות.
לכן, חשוב לטפל בדלקת כבר בשלבים המוקדמים שלה ולזהות את סימני האזהרה כמה שיותר מהר. ברוב המקרים, דלקת חניכיים לא תגרום לכאבים, אך ניתן יהיה להבחין בשינויים בחניכיים כגון: אודם, נפיחות, דימום במגע קל בעת צחצוח שיניים או בעת אכילת מזון כגון תפוח, ריח רע מהפה וטעם לא טוב לאורך כל שעות היום. אם זיהיתם אצלכם חלק מהתסמינים הללו – כדאי להתייעץ עם רופא או שיננית להתאמת הטיפול המתאים.
שיננית איננה רופאה והיא מוסמכת לבצע ניקוי עמוק של חלל הפה ולתת הדרכה לשמירה על היגיינת הפה בלבד. השיננית לא מוסמכת להשתמש בחומרי הרדמה בטיפול או לבצע הליכים רפואיים כמו שחזור שן (סתימה), עקירת שן או טיפולים מורכבים.
עם זאת, ההיכרות המעמיקה של השיננית עם חלל הפה מסייעת לה להבין האם יש צורך בהפניה לרופא מומחה כדי להתאים טיפולים נוספים שיסייעו לשפר את בריאות הפה. לדוגמה, במקרים של דלקת חניכיים מתקדמת או מחלת חניכיים, נדרש טיפול הקצעת שורשים – כלומר ניקוי עמוק יותר של רקמות הדלקת בהרדמה מקומית או בטשטוש על-ידי פריודונט, מומחה לרפואת חניכיים.
בנוסף לניקוי הפה, השיננית יכולה גם להשתמש בתרופות לשחרור מושהה שרשם רופא השיניים ומסייעות להפחית את הדלקת. היא גם יכולה לבצע מריחה של פלואוריד על השיניים למניעת רגישות מוגברת לחום ולקור ולהורדת הסיכון להיווצרות עששת על השן. שיננית רשאית גם להסיר תפרים ותחבושות לאחר טיפולי שיניים.
השיננית לא רק מנקה את חלל הפה. אחד התפקידים החשובים שלה הוא לספק הדרכה לשמירה על היגיינת הפה באופן עצמאי גם אחרי שיוצאים מהמרפאה. הניסיון של השיננית מאפשר לה להמליץ על מברשות שיניים ואביזרי ניקוי שמתאימים למצב הייחודי של המטופל וכן להדריך כיצד להסיר ביעילות שאריות מזון מהפה בכל יום.
השיננית גם מבצעת תשאול לבירור מצבו הבריאותי של המטופל, לרבות התרופות שהוא נוטל ומצבים רפואיים ייחודיים. זאת כדי למנוע סיבוכים בטיפול מכיוון שתרופות מסוימות עלולות לגרום ליובש בפה, הגדלת החניכיים או דילול דם, שיכולים להשפיע על הטיפול ותוצאותיו. בנוסף, לשיננית יש תפקיד חשוב בזיהוי בעיות או מצבים חריגים בפה ובהפניה לרופא הרלוונטי להמשך הטיפול.
לאחר מכן, השיננית עוברת לניקוי בפועל של הפה – באמצעות מכשיר אולטרסוני ומכשיר ידני שתפקידם לסלק אבנית ורובד חיידקים מכל האזורים בחלל הפה. לאחר מכן היא משתמשת במכשיר פוליש להברקת השיניים ולסילוק כתמים.
איך בוחרים משחת שיניים? השיננית שלנו מסבירה
מעבר לניקיון היסודי של השיניים השיננית מוסמכת ומבצעת שורה של טיפולים נוספים:
הטיפול עצמו לא אמור לכאוב, אך יש אנשים שמרגישים תחושת אי-נוחות מסוימת במהלך הטיפול. במצבים של רגישות גבוהה בשיניים או נסיגת חניכיים משמעותית עלולים להופיע כאבים מסוימים, במקרים אלו השיננית יכולה למרוח חומר מאלחש על אזור הטיפול כדי להפחית את תחושת האי-נעימות. אם אתם חוששים מהכאב פנו לשיננית בתחילת הטיפול ושתפו אותה בחשש שלכם.
חלק מהאנשים חושבים שניקוי אצל שיננית הופך את השיניים ללבנות יותר, אך זה לא נכון. עם זאת, הסרת הכתמים, האבנית ורובד החיידקים אכן מסייעת להבליט את הגוון המקורי של השן.
יש להדגיש כי דלקת חניכיים יכולה להופיע גם סביב שתלים דנטליים ולגרום להרס העצם התומכת בשתלים. לשם כך, השיננית מבצעת סילוק משקעים גם סביב שתלים ושומרת על יכולתם לתפקד לטווח ארוך. לכן גם למטופלים שהחליפו את השיניים הטבעיות בשתלים חייבים להמשיך בטיפול תחזוקה בדיוק כמו קודם להשתלות ואף יותר מכך.
טיפולי שיננית אינם מבוצעים עם הרדמה, אך לאלו הסובלים מרגישות יתר ניתן לבקש מהשיננית לפני תחילת הטיפול למרוח על השיניים חומר מאלחש שיקל משמעותית על תחושת הכאב. למידע נוסף על הרדמה בטיפולי שיניים למבוגרים
מזל ביטון, שיננית מוסמכת במרפאת כללית סמייל בן יאיר בבאר שבע ומרכזת התחום בכללית סמייל
לתחזוקה נכונה של השיניים והחניכיים יש חשיבות מכרעת לבריאות הפה לאורך זמן. ולכן טיפול שיננית מהווה מרכיב משמעותי בשמירה על שלמות השיניים, החניכיים והיגיינת הפה. הטיפול הזה אינו רק טיפול להסרת אבנית, אלא טיפול חיוני המסייע למניעת בעיות רבות כגון מחלת העששת (חורים בשיניים), מחלות חניכיים דימום וריח רע מהפה.
צחצוח שיניים שגרתי, בוקר וערב (ובאופן אידאלי – צחצוח לאחר כל ארוחה) מהווה תנאי הכרחי לשמירה על ניקיון השיניים והחניכיים, אך לא די בכך, השיננית מבצעת ניקוי יסודי של האזורים שבין השיניים וקו החניכיים – בהם נוטים להצטבר חיידקים ואבנית שגורמים לדלקת. אלו אזורים שאנחנו יכולים לנקות בעצמנו, אך קשה מאוד להסיר מהם את כל ה"נספחים" המזיקים. לשם כך נדרש טיפול מקצועי אצל שיננית מוסמכת, שלא רק מנקה את חלל הפה אלא עושה הרבה יותר מזה. בואו נבין בדיוק מה כולל הטיפול הזה וחשוב מכך – מתי ולמי הוא נדרש.
כ-80% מהמבוגרים בשלב כזה או אחר בחייהם סובלים מדלקת חניכיים. כדי להפחית את הסיכון לכך, להילחם בדלקת הקיימת ולמנוע ממנה להסתבך – חשוב להפוך את הביקור אצל השיננית לחלק בלתי נפרד משגרת חיינו. אז מה זה אומר בדיוק ולמה לצפות במהלך הטיפול?
אין צורך לשנות את הרגלי התזונה לפני טיפול שיננית, אך מומלץ לפני כל הגעה לטיפול במרפאת שיניים לצחצח את השיניים ולשטוף את הפה במי פה.
איך מתגברים על החשש מהטיפול
פחד מרופא השיניים או ביקור במרפאת שיניים הוא תופעה ידועה, אך הזנחה וחוסר טיפול עולים בסופו של דבר במחיר גבוה בהרבה, הן בכאבים ובסבל ולבסוף גם בארנק. טיפולי שיננית נחשבים בטוחים, ומונעים התפתחות מחלות חניכיים ובעיות שיניים נוספות. אנחנו לא מקלים ראש בחששות שעולים לפני הביקור ולכן הכנו מדריך מיוחד שמסביר כיצד להתמודד עם פחד מרופא השיניים.
לפני טיפול אצל שיננית אין צורך בטיפולי שיניים מוקדמים, אך חשוב לציין בפני השיננית אם עברתם טיפול שיניים בתקופה האחרונה.
ניתן להזמין תור אונליין באפליקציית כללית ובאתר כללית. ניתן גם להתקשר למרפאה הקרובה אליכם ולהזמין תור.
כדי לשמור על תוצאות הטיפול מומלץ ללמוד על תופעות הלוואי האפשריות ולבצע מספר פעולות שיסייעו לשמור על השיניים.
השיננית עוזרת לנקות ביסודיות את הפה, אך מכאן והלאה האחריות לשמירה על הבריאות שלו עוברת לידי המטופלים. כדי לשמור על שיניים וחניכיים בריאות גם ביום שאחרי, יש לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום עם מברשת רכה – ובתנועות עיסוי עדינות. יש להתמקד בצחצוח בקו החיבור בין השיניים לחניכיים ולוודא שסיבי המברשת לא מתקפלים בצורה שעלולה לפצוע את החניכיים ולגרום לנסיגתן.
חשוב גם לנקות לעיתים תכופות את האזורים שבין השיניים בעזרת חוט דנטלי או קיסמים דנטליים. גם בדיקות שגרתיות אצל רופא השיניים וביקורים קבועים אצל השיננית מהווים חלק מרכזי בשמירה על בריאות הפה.
כמו כן, מומלץ לאמץ הרגלים בריאים שישפיעו לא רק על הפה אלא באופן כללי ישפרו את בריאות הגוף והנפש. בהקשר הזה כדאי להימנע מעישון שפוגע בפה ובמערכות רבות בגוף, וכן לאמץ תפריט בריא שכולל פחות מזונות עתירי סוכרים, שומנים וחומרים משמרים.
אם במהלך הטיפול בוצעה מריחת פלואוריד על השיניים לצורך יצירת שכבת הגנה ומניעת רגישות עתידית לשינויים בטמפרטורה (חום או קור) וגם להורדת הסיכוי להיווצרות עששת בצוואר השן – יש להימנע מאכילה ושתייה במשך כשעה לאחר הטיפול.
ניתן להמשיך בשגרת היומית ומומלץ להקפיד על:
יחסית לטיפולי שיניים אחרים, לטיפולי שיננית יש מעט תופעות לוואי אם בכלל, אך כמו בכל טיפול רפואי עדיין יש סיכון קטן להופעה של מצב אחד או יותר מהבאים:
לאחר טיפול שיננית בדרך כלל אין תחושת כאב אך ייתכנו כמה תופעות אפשריות:
תיתכן רגישות ואף כאב לאחר ביצוע הסרת אבנית או הקצעת שורשים, אך רוב התחושות יעברו מעצמן ללא שימוש בתרופות. אם אתם חשים כאבים מקומיים או אי-נוחות, ניתן ליטול משככי כאבים להקלת הקושי.
אין צורך להימנע מפעילות גופנית לאחר ביצוע טיפולי שיננית, ניתן לחזור מיד לפעילות מלאה.
כמובן שתכיפות הביקורים אצל שיננית נקבעת בהתאם למצבו הדנטלי של המטופל, וכל מקרה נבחן לגופו. כאשר מצב השיניים והפה תקין, ולא קיימות בעיות דנטליות – מומלץ לבקר אצל השיננית אחת לחצי שנה. במקרה של הופעת מחלת חניכיים – ההמלצה עומדת על אחת לשלושה חודשים.
הדרך הכי טובה היא להתמיד בשגרה רצופה של שמירה על היגיינה דנטלית הכוללת:
חשוב לדעת שביקור אצל שיננית לא רק שומר על בריאות השיניים והפה, אלא חיוני לשמירה על בריאות הגוף כולו. הגוף שלנו מכוסה ברקמות הגנה, כדוגמת העור והציפורניים. המקום היחיד שבו רקמת ההגנה אינה אטומה, הוא בחיבור שבין השיניים לחניכיים, וכך עלולים לחדור חיידקים דרך אותו חיבור, ובאמצעות מערכת הדם להגיע לאזורים נוספים בגוף ולגרום למחלות סיסטמיות רבות.
טיפולי שיננית למבוגרים בגיל 18 עד 75 ניתנים במחיר של 20 ש"ח בלבד לטיפול הראשון, 70 ש"ח לטיפול השני ו-144 ש"ח לכל טיפול נוסף באותה שנה קלנדרית ללקוחות כללית מושלם זהב ופלטינום.
להצטרפות לכללית מושלם
יצירת אבנית על גבי השן נגרמת כתוצאה מפרמטרים רבים, בהם גנטיקה, סוג הרוק ומידת החומציות שלו, תזונה, וכמובן שמירה על היגיינת הפה והשיניים. לא תמיד ניתן למנוע היווצרות מחודשת של אבנית, אך בהחלט ניתן להאט מאוד את התהליך. חייבים להקפיד על צחצוח שיניים נכון ויסודי פעמיים ביום, תוך שימוש בחוט דנטלי לסילוק שאריות מזון בין השיניים, כל זאת על מנת למנוע פעילות חיידקית וריח רע מהפה.
נסו להימנע עד כמה שניתן מצריכת קפאין וניקוטין – כלומר שתיית קפה ותה ועישון סיגריות, הגורמים להופעת כתמים על השן.
צפו בסרטון: איך לצחצח שיניים נכון
צפו בסרטון: החשיבות של ביקור קבוע אצל השיננית
לקביעת תור לייעוץ עם רופא לחץ כאן